Thursday 10 February 2022

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία εκπέμπει S.O.S

 



Η ξενοδοχειακή βιομηχανία εκπέμπει S.O.S



Η πανδημία του COVID 19 επέφερε αλλεπάλληλες επιπτώσεις  με κυριότερη την κατακόρυφη πτώση των  κρατήσεων. Οι ξενοδόχοι βρέθηκαν σε απελπιστική κατάσταση και στηρίχθηκαν οικονομικά από το κράτος. Παρόλο που η πανδημία δεν φαίνεται να  εξασθενεί, τουλάχιστον μάθαμε να συνυπάρχουμε με  αυτήν  λόγω  των αποτελεσματικών μέτρων  αναχαίτισης και αντιμετώπισής της. Εκτός των προβλημάτων που αναδύονται λόγω  της πανδημίας και των συνεπειών της, η ξενοδοχειακή βιομηχανία  στην  Κύπρο ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από διάφορα προβλήματα με επίκεντρο την εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικου. Το κύριο πρόβλημα που φαίνεται πλέον να απασχολεί είναι η απαξίωση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού να ενταχθεί στην τουριστική βιομηχανία. Αν λάβουμε υπόψιν ότι η βιομηχανία είναι ανθρωποκεντρική τότε πρέπει να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος. Το γιατί δεν είναι ελκυστική είναι ηλίου φαεινότερον  και οφείλεται στις χαμηλές απολαβές και στις συνθήκες εργασίας. Οι ξενοδόχοι πρέπει να σταματήσουν να παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργατικό δυναμικό όταν η ανεργία είναι στα ύψη. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι ξενοδόχοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να προσελκύσουν εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό προσφέροντας ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας. Αν πάμε πίσω στο 1980 τα ξενοδοχεία θεωρούνταν ως ο καλύτερος εργοδότης, γιατί υπήρχε σωστή εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού με το ξενοδοχειακό προϊόν να έχει υψηλά τον πήχη ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.

 

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία έχει φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης με τους εργαζόμενους να αναζητούν άλλους οργανισμούς για εργοδότηση. Οι νέοι δεν θεωρούν την βιομηχανία ως μια ελκυστική προοπτική εργοδότησης. Η μακροχρόνια επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, στηριζόμενη σε γερές βάσεις, θα επιφέρει τα μέγιστα τόσο στην βιομηχανία όσο και στην Κύπρο ως τουριστικό προορισμό. Είναι σημαντικό να αλλάξει η νοοτροπία αντιμετώπισης του ανθρωπίνου δυναμικού, με ενιαίο σχέδιο δράσης που να προνοεί στην αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, σε θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, αμοιβής και ανέλιξης. Πρέπει να αφουκραστούμε τις ανάγκες των  εργαζόμενων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας για επίλυση των προβλημάτων. Αν δεν παρθούν άμεσες και ριζικές αλλαγές οι αρνητικές επιπτώσεις θα σημαντικές. Τώρα είναι η ώρα να διαφυλάξουμε το σημαντικότερο προϊόν της Κυπριακής οικονομίας που είναι ο Τουρισμός. Εκτίμηση και επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό μέσα από ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις διοίκησης και ηγεσίας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά για να καταστεί  η βιομηχανία ελκυστική και βιώσιμη.  

 

 

 

Δρ. Σωτηρούλα Λιασίδου

Επίκουρη Καθηγήτρια

Σχολή Διοίκησης Οικονομίας - Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου


''Aρθρο στον Οικονομικό Φιλελεύθερο Κυριακή 06/02/2022 'Η ξενοδοχειακή βιομηχανία εκπέμπει S.O.S' σελ. 8


 

No comments:

Post a Comment

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία εκπέμπει S.O.S

  Η ξενοδοχειακή βιομηχανία εκπέμπει S.O.S Η πανδημία του COVID 19 επέφερε αλλεπάλληλες επιπτώσεις   με κυριότερη την κατακόρυφη πτώσ...