Sunday 5 February 2017

Τουρισμός με νέο πρόσωπο: 2017-2030



   

 Η χάραξη  τουριστικής  πολιτικής στους  προορισμούs θα πρέπει  αρχικά να εξετάσει τις ανάγκες των τουριστών, έτσι ώστε να αναπτυχθούν τα κατάλληλα προϊόντα και υπηρεσίες. Η Κύπρος είναι  ένας καλά εδραιωμένος προορισμός που μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) έχει συνειδητοποιήσει την αλλαγή των  προτιμήσεων των τουριστών και την ανάγκη δομημένης κρατικής τουριστικής πολιτικής. Ιστορικά, ο τουρισμός αποτέλεσε την  κύρια οικονομική κινητήρια δύναμη για την Κύπρο. Σύμφωνα με την έκθεση  Travel and Tourism Economic Impact Report’ του ‘World Travel and Tourism Council του 2015, ο κλάδος συνεισφέρει το 19,3% του ΑΕΠ, και είναι ο εργοδότης 24,000 ανθρώπων (6,6% του συνόλου).  Κατά το 2016 η Κύπρος δέχθηκε  περισσότερο από 3 εκατομμύρια τουρίστες. Το παρόν άρθρο έχει ως στόχο να εισηγηθεί το πλαίσιο εφαρμογής  μιας επιτυχημένης τουριστικής πολιτικής  για τα έτη  2017 με 2030.

Η πρώτη δομημένη πολιτική για τον τουρισμό στην Κύπρο ξεκίνησε το 2000 και αναθεωρήθηκε τρεις φορές μέχρι το 2017. Μόλις πρόσφατα η ανακοίνωση της νέας τουριστικής στρατηγικής θα καλύψει την περίοδο  2017 έως το 2030. Η νέα στρατηγική περιλαμβάνει τους  ίδιους  πυλώνες  ανάπτυξης και στρατηγικής όπως και στο παρελθόν οι οποίες βασίζονται στο γεγονός ότι το νησί θα πρέπει να γίνει ένας ανταγωνιστικός προορισμός με την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών. Οι Κυπριακές αρχές, μέσω του ΚΟΤ, δίνουν έμφαση στο πως η στρατηγική μπορεί να είναι εφαρμόσιμη και αυτό βασίζεται στις προηγούμενες προσπάθειες που  αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς . Η ανικανότητα να εφαρμοστεί  η πολιτική του τουρισμού δεν εμφανίζεται μόνο στην Κύπρο, αλλά  είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί πλήθος (κυρίως ευρωπαϊκών) χωρών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τουριστική βιομηχανία  είναι πολυεπίπεδη και αλληλεξαρτώμενη.  Αποτελείται από διάφορους τομείς που περιλαμβάνουν πολλές εταιρείες οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσουν και να επιδιώξουν τους ίδιους στόχους.

Για τη μελλοντική επιτυχία της τουριστικής βιομηχανίας επιβάλλεται να προσδιορισθούν οι κοινές κατευθυντήριες γραμμές μιας εθνικής τουριστικής στρατηγικής. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα συντελέσουν στην εθνική στρατηγική, υπάρχουν στη θεωρία και οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να τις υποστηρίξουν.  Τα οφέλη του τουρισμού από την υλοποίησή τους θα επιφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα για την χώρα. Ο ποιοτικός στόχος της στρατηγικής θα πρέπει η καθιέρωση της  Κύπρου ως ελκυστικός  προορισμός με μια σημαντική αύξηση των αφίξεων και κατ’ επέκταση των εσόδων της. Να γίνει ένας ποιοτικός προορισμός  στον οποίο οι τουρίστες να είναι πλήρως ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες που παρέχονται.

H ικανοποίηση των τουριστών θα πρέπει να είναι ο βασικός πυλώνας προώθησης για την εικόνα του τουρισμού. Κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η ικανοποίηση των τουριστών ως αποτέλεσμα του επιπέδου των υπηρεσιών που θα προσφέρονται από όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας.  Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη που θα δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για αυτούς που ασχολούνται  ή θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο ώστε να επιδιώξουν τον ίδιο σκοπό. Σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων αποτελεί μέρος της διοικητικής οργάνωσης ο ενστερνισμός από τους εργαζομένους ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι το κλειδί της  επιτυχίας που θα οδηγήσει αφενός στην ικανοποίηση του πελάτη και  αφετέρου  στον πολλαπλασιασμό των εσόδων. Αυτό αποτελεί κύρια προϋπόθεση της οργανωτικής κουλτούρας.

 Έτσι, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο ελκυστικό προϊόν ως τουριστικός προορισμός θα πρέπει να καλλιεργηθεί  η τουριστική κουλτούρα με την κατάλληλη κατάρτιση και εκπαίδευση όχι μόνο για στους ανθρώπους και τις εταιρείες που εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία αλλά και στους ντόπιους της Κύπρου. Για να γίνει  αυτό πράξη στην κυπριακή νοοτροπία  θα πρέπει να γίνει  διάχυση της γνώσης  μέσω της εκπαίδευσης με στόχο την κατανόηση της ζωτικότητας του τουρισμού για την Κύπρο.  Αυτό θα επιτευχθεί μέσω  μιας σοβαρής προσέγγισης  με την ανάπτυξη συγκεκριμένων προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης στοχεύοντας τόσο τα δημοσιά όσα και τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλα τα επίπεδα. Η τουριστική πολιτική θα πρέπει να μελετηθεί από όλους και αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω της σωστής ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση της Κύπρου, μέσω του ΚΟΤ, πρέπει να αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα που να  στοχεύουν στην κατάρτιση των ανθρώπων της Κύπρου με έμφαση το προσωπικού που προσφέρει τουριστικές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα. Τέλος, η κυβέρνηση, ως φορέας υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής,  θα πρέπει να αξιοποιήσει ανθρώπους καταρτισμένους  τόσο με ακαδημαϊκές όσο και επαγγελματικές γνώσεις στον τομέα του   τουρισμού  για την οργάνωση διαφόρων μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης(όπως σεμινάρια, εργαστήρια και παρουσιάσεις) στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των φορέων παροχής τουριστικών υπηρεσιών και της συνειδητοποίησης της αξίας τους ως πυλώνα ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας .


Αντί να έρθουμε το 2030 και να παρουσιάσουμε πάλι την  αδυναμία στην εφαρμογή της  τουριστικής πολιτική μας θα πρέπει  να επαινέσουμε  την επιτυχία της Κύπρου στον τουρισμό. Όπως προαναφέρθηκε το κλειδί της επιτυχίας, είναι η τουριστική εκπαίδευση για όλους και τότε μόνο ο τουρισμός θα γίνει ποιοτικός  και η Κύπρος ανταγωνιστική με τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη να προσφέρονται απλόχερα στο λαό της χώρας. Έτσι, με  την συμβολή όλων των εμπλεκόμενων στον τουρισμό μπορούμε να έχουμε νέο πρόσωπο  με τον λαό της χώρας να γίνεται πρεσβευτής  στον τουρισμό και να είναι σε  θέση να παρέχει τη μοναδική και αληθινή κυπριακή φιλοξενία που είναι η κορωνίδα της ποιότητας.

Δρ. Σωτηρούλα Λιασίδου
Λέκτορας
Σχολή Διοίκησης Οικονομίας - Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου 
'Αρθρο που δημοσιεύτηκε στον Οικονομικό Φιλελεύθερο 5 Φεβρουαρίου 2017, σελ 11
@ Photo all rights are reserved to the photographer 

No comments:

Post a Comment

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία εκπέμπει S.O.S

  Η ξενοδοχειακή βιομηχανία εκπέμπει S.O.S Η πανδημία του COVID 19 επέφερε αλλεπάλληλες επιπτώσεις   με κυριότερη την κατακόρυφη πτώσ...